- خانه >
- آموزش و مقالات >
- اسکنر چطور کار می کند؟
اسکنر چطور کار می کند؟
دستگاه اسکنر چطور کار می کند؟
نحوه کار اسکنرها
اسکنر چطور کار می کند؟ امروزه انواع مختلفی از اسکنرها وجود دارند، که اکثر آنها (البته به جز برخی از اسکنرهای مورد استفاده در صنعت چاپ و انتشارات) دادهها را در قالب یک فایل کامپیوتری ذخیره میکنند. این دادهها ممکن است اسناد متنی، نقشه (گرافیک تجاری) یا یک تصویر که از اسلاید و فیلم گرفته شده باشد. به علاوه ممکن است داده یک تصویر شفاف مثل نگاتیو باشد.
حال سوال اینجاست ” یک اسکنر چگونه میتواند از دادههای مختلف که پیشتر اشاره شد، فایل کامپیوتری نظیر PDF تهیه کند، به نحوی که بتوانیم بر روی آن تغییر اعمال کنیم؟ “
تکنولوژی CCD:
CCD مخفف سرواژگان Charged-Coupled Device است. ارایه CCD مجموعهایی از دیودهای حساس به نور است که فوتونها (نور) را تبدیل به الکترون (بار الکتریکی) میکنند. این دیودها با نام فتوسیت (photosite) شناخته میشوند.
اگر چه یک اسکنر از اجزای متفاوتی مانند آینه، لنز و … تشکیل شده است، اما تکنولوژِی استفاده شده برای اسکن گرفتن، مهمترین قسمت در انتخاب یک اسکنر محسوب میشود. دراینجا تکنولوژِی CCD مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
همانطور که پیشتر گفته شد، فتوسیتها به نور حساس هستند. لذا هرچه نور بیشتر باشد، بار الکتریکی بیشتری تولید میکنند.
در هر اسکنر تصویر یا سند متنی اسکن شده از طریق یکسری لنزها، آیینهها و فیلترها به آرایههای CCD میرساند. اجزای نامبرده هد اسکن را تشکیل میدهند. هر مدل اسکنر مسیر فوق را به شکل خاصی طی میکند، اما کلیت به همین منوال است.
اسکنرها دردو نوع یک-گذر و سه-گذر عملیات اسکن را انجام میدهند. بدین معنی که در یک مرحله یا سه مرحله شی مورد نظر (تصویر، اسناد متنی) اسکن گرفته میشود.
در یک اسکنر سه-گذر، هر گذر یک رنگ مختلف را از بین قرمز، سبز، آبی انتخاب میکند. سپس نرم افزار گذرها را ترکیب کرده و تصویر اصلی را بازسازی میکند.
امروزه اکثر اسکنرها یک-گذر هستند و لنزها عملیات جداسازی رنگهای مخلتف کانالها را بدون اینکه کاربر متوجه شود، انجام میدهند.
تکنولوژی CIS:
CIS مخفف سرواژگان Contact Image Sensor است. یکی دیگر از تکنولوژیهای اخیر که برای اسکن تصاویر با هزینه کم مورد استفاده قرار میگیرد CIS میباشد.
این تکنولوژی با تنظیم آیینهها، لنزها، فیلترها، لامپها و با LED های آبی، قرمز و سبز عملیات اسکن را جایگزین شیوه قبلی یا همان CCD کرده است. مکانیزم CIS از 300 تا 600 سنسور تشکیل شده که صفحه اسکن یا همان صفحه نورد را میپوشاند.
هنگامیکه یک تصویر در حال اسکن است، LEDها برای ایجاد نور سفید با یکدیگر ترکیب میشوند و تصویر را روشن میکنند تا توسط حسگر داده ها ضبط شود.
اسکنرهایی که از CIS استفاده میکنند معمولا از لحاظ کیفیت و رزولوشن به اسکنرهای CCD نمیرسند، اما اسکنرهایی سبکتر، ارزانتر و نازکتری را هستند.
وضوح تصویر و عمق رنگ
همانطور که میدانید وضوح تصویر یا همان رزولوشن تعداد نقاطی (پیکسلی) است که در یک اینچ نمایش داده میشود.
برای تنظیم وضوح اسکنر باید بدانیم که تصویر اسکن گرفته شده در کجا مورد استفاده قرار میگیرد. به طور مثال رزولوشن در رایانه، تبلت، لپ تاپ وگوشی هوشمند 72 dpi و برای مانیتورهای HD نهایتا 96 dpi است. پس اگر رزولوشن بالایی را انتخاب کنید، عملا دادهای سنگین و عجیب و غریبی را برای ذخیره یک تصویر یا متن ساده به کار بردهاید. اما اگر قصد چاپ کردن تصویر را دارید (مثلا برای بروشور یا هر چیز مشابه) بهتر است از 300 پیکسل به بالا باشد.
در تصاویری که برای مانیتورها مورد استفاده قرار میگیرد، اگر تصویر به بزرگ نمایی نیاز دارد کیفیت اسکن را بالا ببرید. در غیر این صورت کیفیت پایین مناسب تر است.
عمق رنگ به تعداد رنگهایی است که در هر اسکن میتواند توسط اسکنر تشخیص داده شود. عمق رنگ در هر تصویر ممکن است 8 بیت، 16 بیت، 24 بیت، 36 بیت یا 64 بیت باشد.
عمق رنگ 8 بیتی قادر به تشخیص 256 رنگ تصاویر رنگی یا تمام سایه های تصاویر خاکستری است.
عمق رنگ 64 بیتی قادر به تشخیص یک ترلیون (یک هزار میلیارد) رنگ تصاویر رنگی است. این رقم بسیار فراتر از آنچه که انسان میتواند تشخیص دهد می باشد.
0 دیدگاه برای این مطلب ثبت شده است