معرفی کامل قطعات کارتریج لیزری

8459

قطعات کارتریج لیزری – نحوه‌ی کار و تشخیص ایراد قطعات کارتریج لیزری

قطعات کارتریج لیزری

در این مقاله به ارایه‌ی تصویری کلی از نحوه‌ی کار قسمت‌های مختلف یک پرینتر لیزری و وظیفه‌ی قطعات مختلف کارتریج آن در عمل چاپ پرداخته و به عمده‌ ترین موارد خرابی‌ های احتمالی هر قطعه می‌ پردازیم.

مراحل عملکرد پرینتر لیزری

در پرینترهای لیزری، جزء لیزری برای عملکرد دستگاه اساسی است و در واقع یک تفنگ لیزری است که توسط الکترونیک کنترل می‌شود و پالس‌های نور را به آینه‌های داخل چاپگر می‌تاباند. این آینه ها نور را به یک درام حساس به نور منعکس می کنند تا تصویری را که شما ایجاد می کنید به عنوان الکتریسیته ساکن ایجاد کنید.

عمل چاپ در پرینتر لیزری مربوط به مباحث “الکتروگرافی” و “زیروگرافی” است. به‌ طور خلاصه عملکرد پرینتر لیزری عبارت است از:

درام (Drum)

“درام” قطعه‌ ای استوانه‌ی شکل و دوّار است که با لایه‌ ا‌ی نازک از نوعی ماده‌ی رسانای نوری پوشش داده شده است. به عبارت ساده‌ تر “درام” به‌ وسیله‌  “ولتاژ“، “شارژ” می‌ شود و به‌ وسیله‌ نور، “دشارژ” می‌گردد. جنس “درام” در آغاز از “سیلینیوم” بود ولی به خاطر سمی بودن این ماده اکنون “درام” در اغلب موارد از مواد آلی تهیه می‌شود.

قطعات کارتریج لیزری

موارد اصلی نگهداری و خرابی “درام”: در موارد مربوط به شارژ کارتریج باید “درام” با احتیاط و بدون هیچگونه فشار یا ضربه‌ای خارج و جاگذاری شود. هیچ‌گونه خط و خش نباید بر روی درام ایجاد شود زیرا این قطعه، کلاً به ضربه و نور بسیار حساس است. خرابی”درام” باعث کم‌ر‌نگ شدن پرینت شده و گاهی نیز با هر چرخش “درام” یک صفحه‌ی سیاه چاپ می‌ شود. اگر “درام” ضربه خورده باشد با هر چرخش آن، عین همان حالت به برگه‌‌ پرینت انتقال می‌ یابد.

قطعات کارتریج لیزری

معمولاً در پرینت لیزری تک‌ رنگ و تک‌ کاره، با هر سه بار شارژ شدن کارتریج، “درام” را تعویض می‌ کنند، اما توصیه می‌ شود که در پرینتر لیزری چندکاره و پرینتر لیزری رنگی حداکثر در دومین شارژ “کارتریج”، “درام” عوض شود. (شما می‌توانید برای تمامی این موارد، هم اکنون محصولات فروشگاه آوند پرینتر را ملاحظه فرمایید)

تشخیص لزوم تعویض “درام”، پیش از شارژ “کارتریج” به وسیله‌ی دستگاه تست و توسط متخصص شارژ “کارتریج” باید صورت گیرد. ( مطلب درام کارتریج چه موقع باید تعویض شود؟ را ببینید )

انتقال متن به درام به وسیله‌ نور لیزر

در این مرحله قسمت‌ هایی از درام که توسط نور لیزر روشن شده است به حالت “رسانا” در می‌ آید و بار مثبت خود را از دست می‌دهد اما مابقی قسمت‌ هایی که نور لیزر را دریافت نکرده‌اند در همان وضعیت سابق به صورت باردار باقی می‌مانند، بر اثر این شرایط یک تصویر غیر قابل مشاهده که از نوعی توزیع بار مثبت بر روی “درام” ایجاد شده است به وجود می‌آید، تنظیم این نوع نوردهی در حین عملیات چاپ، توسط کامپیوتر انجام می‌شود.

printer-drum

تونر (Toner)

تونر“، پودری خاص با  فشردگی و غلظت زیاد است. ترکیبات اصلی پودر “تونر” شامل:  پودر کربن، پلیمرهای خاص ، پلی‌استر، رزین و اکسیدآهن می‌باشد.

در ادامه‌ی مراحل چاپ، پودر “تونر”  بر سطح “درام” پخش می‌شود.”تونر” بار الکتریسته‌ی ساکن ولی مخالف بار “درام” را دارد، این پودر تنها به نقاطی می‌چسبد که دارای بار مثبت هستند و در حقیقت تصویر مورد نظر به شیوه‌ای قابل مشاهده شکل می‌گیرد. هر قدر “تونر” جنس مرغوب‌تری داشته باشد بهتر به “درام” چسبیده و کیفیت چاپ بالا می‌رود.

قطعات پرینتر

در ضمن، شارژ کارتریج پرینتر لیزری در اصل به “تونر ” مربوط می‌ شود. “تونر”های سوخته و قدیمی خارج و تونرهای نو در کارتریج وارد (شارژ) می‌شود.

طرز نگهداری صحیح کارتریج “تونر”: “کارتریج تونر” را قبل از استفاده از بسته‌بندی خارج نکنید و در صورتی که از بسته‌بندی خارج شده ولی به کار برده نمی‌شود، شکافی را که بالای “کارتریج” است با یک پوشش پوشانده و در جای تاریک، زیر 40 درجه و بین رطوبت 20 تا 80 درصد و به صورت خوابیده یا افقی از آن نگهداری کنید (سَمتی که در دستگاه رو به بالا قرار می‌گیرد، هم‌چنان رو به بالا باشد)، “کارتریج تونر” باید مدت زیادی در خودرو نگهداری نشده و از تابش مستقیم  نور آفتاب و یا قرار گرفتن در معرض گردوغبار و هوای شرجی محافظت شود.

مخزن تونر

منبع یا انبار پودر در کارتریج است که بر اساس ظرفیت “کاست” (بدنه‌ی کارتریج) تهیه می‌ شود و  فقط از لحاظ فیزیکی باید از آن مراقبت شود.

مگنت

قطعات پرینتر | قطعات کارتریج لیزری

“مگنت” میله‌ای هم اندازه با طول “درام” و “کارتریج” است که با حالت مغناطیسی، باردار کردن “تونر” را انجام می‌دهد. به عبارت ساده‌ تر بر روی نقاط مثبت “درام” “تونر” می‌ریزد. “مگنت” تونر را باردار کرده و به “درام” منتقل می‌کند.

واحد فیوزر

به طور معمول، واحد فیوزر از دو غلتک تشکیل شده است، غلتک بالایی گرم می شود و به گونه ای طراحی شده است که لایه نازک پلاستیک تونر را ذوب کند و جوهر را در هنگام عبور از بین غلتک ها به کاغذ منتقل کند.

غلتک فیوزر بالایی که توسط یک لامپ کنترل دما گرم می شود با یک پوشش سیلیکونی نچسب پوشانده شده است که به راحتی تمیز می شود. غلتک پایینی نیازی به گرم شدن ندارد و معمولا از لاستیک سیلیکونی نرم ساخته شده است که کاغذ را نگه می دارد و به اطمینان از عبور صاف بین غلتک ها کمک می کند

ایراد مگنت: درست کار نکردن “مگنت” باعث عدم کیفیت چاپ به خاطر باردار نشدن کافی “تونر” خواهد شد. علامت اصلی ایراد “مگنت” صفحات چاپ شده‌ی ابر‌ و باد مانند و سیاه شدگی است.

فوم‌ رولر

قطعات پرینتر | قطعات کارتریج لیزری

“فوم رولر” نیز میله‌ای هم‌اندازه با طول “درام” و “کارتریج” به قطر 15-10 میلی‌ متر است که بعد از هر نوبت چسبیدن تونر به روی کاغذ، “تونر” باقی‌ مانده بر روی “درام” را تمیز می‌ کند. جنس آن معمولاً از نوعی نمد است.

ایراد فوم رولر”: بدون عمل‌ کردن “فوم رولر” کاغذ کاملاً سیاه چاپ‌ می‌ شود. هم‌ چنین درست کار نکردن این قطعه باعث ایجاد سایه بر روی کاغذ خواهد شد. کوچک‌ ترین وارد شدن ضربه به آن باعث می‌ شود در همان نقطه نتواند درام را تمیز کند. اگر در متن پرینت شده یک کلمه پیوسته کم‌ رنگ‌ تر شود به احتمال قوی ناشی از ایراد این قطعه می‌باشد. “فوم رولر” پس از 25000 تا 35000 صفحه پرینت گرفتن، باید تعویض شود.

بلید (Doctor Blade)

قطعات پرینتر | قطعات کارتریج لیزری

در کل، تیغه‌‌ ای که کارش روان ساختن مایعی بر روی سطحی دیگر و یا حذف کردن مایعی از سطحی دیگر باشد به این نام خوانده می‌ شود. جنس آن‌ از فولاد، پلاستیک ،لاستیک و… می‌ تواند باشد. کار “بلید” کنترل “تونر” بر روی “مگنت” و نگه داشتن “تونر”بر روی “درام” به منظور چاپ بر روی کاغذ می‌ باشد. ضخامت آن معمولاً از 0.004 اینچ تا 0.015 می‌ باشد و در نوع پلاستیکی تا 0.060 اینچ نیز ساخته شده است.

وایپر بلید (Wiper Blade)

کار “وایپر بلید” تمیز نمودن سطح درام پس از یک دور چرخش کامل است. به این قطعه اصطلاحاً برف‌ پاک‌ کن هم می‌گویند. نخست “درام” به وسیله‌ی این قطعه تمیز شده، بعد از آن توسط “فوم رولر” که از طریق کارتریج  روی”درام” قرار می‌ گیرد کاملاً تمیز می‌ شود.

ایراد “بلید” و “وایپر بلید”: ایراد “بلید ” بیش‌تر مربوط به پاره شدن پلاستیک سر آن می‌شود که باعث خرابی “فوم رولر ” نیز می‌گردد. هرگونه ایراد در این قطعات می‌تواند کل عملیات چاپ را متوقف یا خراب کند. علایم خرابی “بلید” و “مگنت” بسیار شبیه به هم است.

مخزن ضایعات “تونر”: آلودگی‌ هایی که “بلید” از “فوم رولر” و “فوم رولر” از “درام” پاک می‌کند در این قسمت قرار می‌ گیرد از جنبه‌ی ایراد، گاهی این مخزن باعث شناخته نشدن “کارتریج” توسط پرینتر می‌شود.

  1. انتقال یافتن متن به روی کاغذ

در ادامه‌ی عملیات چاپ، کاغذ بار مثبت دریافت کرده و در دور “درام” قرار می‌گیرد و متن مندرج در “درام” به روی کاغذی که دارای بار مثبت است منتقل و به این ترتیب شکل می‌ گیرد.

  1. تثبیت کردن متن بر روی کاغذ

در انتهای عملیات چاپ، کاغذ از محیطی داغ عبور داده شده و با این کار، “تونر” بر روی کاغذ تثبیت می‌شود.

فیوزینگ (Fusing)

قطعات پرینتر | قطعات کارتریج لیزری

“درام”  که اندازه‌ی دقیق “تونر” مورد احتیاج جهت هر متن را با خود دارد آن‌ را روی کاغذ می‌ پاشد و سپس با عملکرد “فیوزینگ” حرارت دیده و پخته شده و بر روی کاغذ انتقال می‌ یابد و توسط غلطک خروجی خارج می‌ شود.

المنت گرم‌گننده “فیوزر فیلم” و “پرس رولر” از مهم‌ترین قسمت‌های مربوط به “فیوزینگ” هستند

ایرادهای “فیوزینگ”: وجود خطوط بر روی صفحه‌ی پرینت گرفته شده می‌ تواند نشان‌گر ایراد یکی از قطعات “فیوزینگ” باشد.

چیپست (Chipset)

قطعات پرینتر | قطعات کارتریج لیزری

این قطعه مدار یا بُردی است که صفحات چاپ شده را می‌ شمارد و با رسیدن صفحات به تعدادی خاص، “کارتریج” غیرفعال می شود. راه رفع این مشکل در تعویض “چپست” و “ریست” کردن می‌ باشد.

1 دیدگاه برای این مطلب ثبت شده است

نظرات دیگران

۲۴ بهمن ۱۴۰۲

توضیحات خوبی برای شناخت کارتریج ارائه داده اید ، از اقدام زیبای شما متشکرم

نظرات خود را برای ما بنویسید ...